Saturday, March 18, 2006

Hälsa tills du hälsar hem?


Som jag skrev så har Peter Tonér sänt mig några papper om Sverige- Tempot. Jag har snabb- kollat dem och de innehåller en del över- raskande resultats- redovisningar från sent 1980-tal och tidigt 1990-tal. Det som slog mig var bland annat att Bobbi Thorén år 1988 lyckades köra från Haparanda till Ronneby på 2 dagar 23 timmar och 30 minuter, alltså under tre dygn. året efter lyckades tydligen Stanislaw Grochowski kapa detta resultat med mer än 8 timmar. Då kom Bobbi Thorén 2:a. Han behövde då mer än tre dygn, närmare bestämt 9 minuter till. Strongt! Hade inte Stanislaw dykt upp hade förmodligen Bobbi haft en ren svit mellan 1987 och 1990. För han var först 1987, föst 1988 och först 1990. 1988 var det så många som 9 startande och 6 som gick i mål.

I materialet redovisas också att "Vetenskapliga undersökningar, genomförda i USA, har visat att cykling har en positiv effekt:"- Den (cyklingen) uppges förebygga hjärtinfarkt, sänka högt blodtryck, motverka cancer och ge en rektangulär livskurva." Vad det senare nu kan vara. Jag antar att det inte handlar om den plötsliga död, som kan drabba en när cyklisten möter en bil. Själv cyklar jag för nöjes skull och noterar att cykling, liksom andra aktiviteter kan bedrivas så att hälsan hotas liksom så att den blir bättre. Ta RAAM som exempel. Det är ju knappast hälsokost att tugga sig igenom. The New York Times publicerade en artikel om Jure Robic, som väl får sägas vara världens näst bäste eller bäste ultrauthållighets-atlet, den 5 februari i år. Rubriken blir när den översätts till svenska: "Det som inte dödar mig gör mig konstigare". I likhet med andra RAAM-deltagare verkar Jure ha fullt upp med olika demoner på sin färd. Jag tänker att cykling kan nog vara hälsosamt, MEN det är inte riktigt därför jag cyklar. Det är en färd (engelska: Quest), en strävan, en spaning efter gränsen. En gräns som helst skall kunna flyttas längre bort. För att sedan flyttas en bit till. Jag tror inte det är det som definieras som "hälsosamt" i vetenskapliga termer. Så som vetenskapen vanligen säljs och förpackas. Här känner jag mer släktskap med Foucault, som (tror jag) letade efter sprickor där inga fanns. Det är klart att känner man (jag) väl till att vetenskapen säjer att hälsa är "bra", så framstår det som idiotiskt att inte vilja sträva efter hälsa. Men hälsa är bara ett medel och av och till en medelväg som inte leder till något spännande.

Det för in mig på ett annat tema i papperen jag fick från Peter. Det handlar mycket om definitioner. Under rubriken "Några rader om ULTRA CYKLING" inleds med en härledning. Ultra kommer från latinet. Alltså det där språket som talas av slöfockar (?!). Det skulle betyda "ytterlig, på andra sidan och längre bort". Jag hoppas verkligen definitionen håller. Operationaliseringen av den är däremot lite tam och praktisk som vanligt. Vi har ju den världen att tampas med också. Då blir distansen specificerad och naturligtvis alltid kortare än "på andra sidan och längre bort". En distans som nämns är 300 kilometer. I amerikanska sammanhang skrivs det mycket om 100 miles, alltså drygt 16 mil som någon sorts gräns. Den som skriver texten under "Några rader om ULTRA CYKLING" verkar vara upprörd över att någon kallat SverigeTempot för "idiotlopp". Tänk jag tycker det är precis det som det skall marknadsföras som!

Liksom Jure Robic kan beskrivas som "inte riktigt klok" så kan det hävdas att nonstop-cykling igenom Sverige från Norr till Söder är något för "idioter" och inte något för vem som helst. Jag tror att varje försök att normalisera ultra-cykling är kontraproduktivt. Bättre då att bekräfta beskrivningen och leta efter hur detta tema kan utvecklas. Peter Tonér skrev i sitt följebrev: "Vilken idé att ta fram ett program-häfte för något som är så långt från en arenasport som tänkas kan!". Jag tänker att detta är ytterligare en indikator på att vi har att göra med något märkligt, något speciellt, något eget. Jag tror samtidigt att ultra-cykling mycket väl kan göras till en arena-sport. Inte alla lopp, men se på Bike Sebring 12/24 Hours, http://www.bikesebring.org/ Något liknande borde gå att arrangera i Sverige?!